Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom)


Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom)Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom)Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom)Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom)Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom)Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom)Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom)Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom)

A felső-olaszországi neoromán stílusú késő eklektikus templom elnevezését (Fogadalmi Templom) építtetésének körülményeiről kapta. Az 1879-es nagy árvíz után, mely Szegeden a házak 95%-át elmosta, a város elöljárói a polgárság nevében ünnepélyes fogadalmat tettek, miszerint hatalmas templomot építtetnek Szűz Mária tiszteletére, amennyiben a város sikerül újra felépíteni. A fogadalom beteljesítése több, mint három évtizedet váratott magára. A dómot 1913-ban kezdték el építeni Foerk Ernő tervei alapján a Szent Demeter templom helyén. A templom bontása közben az egyik toronyban ráleltek egy gótikus toronyra, mely a 12-13. századból származott. Jelenleg az a torony a Dóm téren látható, a város legősibb emlékműve. A Fogadalmi Templomot a világháború után 1930-ban szentelték fel.

A Szegedi Dóm tornya 81 méteres magasságával nyújtózik a város felé. A templom tornyaiban összesen öt harang található, melyek közül a Hősök harangja a legnagyobb, amely 245 cm-es átmérőjével az ország második legnagyobb harangjának számít.

A Szegedi Dóm számos programnak ad otthont, többek között orgonahangversenyeknek, hittanos táboroknak.

A templom és a sekrestye hétfőtől vasárnapig látogatható a meghatározott időintervallumban.

Térkép

Cím: 6720, Szeged, Dóm tér 15.

További információk

Kérjük, tájékozódjon az aktuális látogatási rendről, foglalási feltételekről a Szegedi Dóm (Fogadalmi Templom) honlapján: fogadalmitemplom.hu/

http://www.fogadalmitemplom.hu/

További szegedi programok

További szegedi programokért kérjük, látogassa meg a szegedi programajánló oldalunkat!