Szentháromság Görögkeleti Ortodox Templom és Egyházi Múzeum


Miskolc ortodox templomIkonosztázion részletIkonosztázion részletIkonosztázion részletIkonosztázionIkonosztázionIkonosztázionA templom kórusaA mennyezeti képekAhtirkai ikonTemplombelsőTemplombelsőSzószékKirályi kapuMúzeumMúzeumMúzeumMúzeumMúzeumMúzeum

A miskolci Szentháromság Görögkeleti Ortodox Templomot 1806-ben Dioniszije (Popovics) budai püspök szentelte fel. A templom jellegzetessége a 16 méter magas ikonosztázion, melyet összesen 88 darab ikon ékesít.

A Magyar Orthodox Egyházi Múzeum a miskolci Herman Ottó Múzeum és a Magyar Orthodox Adminisztratúra közös összefogásának eredményeképpen nyílhatott meg 1986 decemberében. A múzeum a magyar egyházközségek liturgikus művészetét és kulturális örökségét mutatja be. A kiállítás három teremben, illetve a folyosón tekinthető meg. A múzeum közelebb hozza a diákokat Magyar Ortodox Egyház kultúrájához, kincseihez.

Az első terem tulajdonképpen egy kápolna-rekonstrukció, a diákok megtekinthetik a barokk templomok felépülte előtti istentiszteleti helyet.

A második, a középső teremben, mely a legnagyobb találhatóak a szövött és hímzett liturgikus textíliák, valamint az ötvösmű gyűjtemény is.

A harmadik teremben az ötvösművészeti és ónkollekción kívül a múzeum ikongyűjteménye is megtekinthető.

Térkép

Cím: 3525 Miskolc, Deák Ferenc tér, 7.

További információk

Kérjük, tájékozódjon az aktuális látogatási időről, részletekről a Szentháromság Görögkeleti Ortodox Templom és Egyházi Múzeum honlapján: miskolc.orthodoxia.org

http://miskolc.orthodoxia.org/

További miskolci programok

További miskolci programokért kérjük, látogassa meg a miskolci programajánló oldalunkat!