Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma


A Vár és a Vármúzeum bejárataA gótikus rózsaablak

Az esztergomi várban található a Szent István tér 1. címen. A királyi palota termeiben lévő helyiségeket mutatja be, melyet korhű berendezések díszítenek. Ezen termekben az esztergomi vár történetét ismerhetik meg az idelátogatók. A vár déli részén található az Árpád-házi királyok palotája, illetve annak maradványai.

Története

Első királyunk, Szent István idején vált kiemelt fontosságú székhellyé a Vár. Imre uralkodása idején a vár az érsekhez került és ennek köszönhetően Esztergomból érseki város lett. A királyi székhely IV. Béla uralkodása idején kerül csak át Budára. A vár megszenvedte az Árpád-ház kihalása utáni trónbitorló harcokat. A mohácsi vész után nyilvánvalóvá vált, hogy az addig megépült várakat erősebbé kell tenni, ez alól az esztergomi vár sem volt kivétel. A török megszállás alatt megszállókézen volt a vár, majd csak Mária Terézia adta vissza azt Barkóczy Ferenc érseknek. 1971 óta a Magyar Nemzeti Múzeum kezelésében van, remek kikapcsolódást nyújtva az idelátogató embereknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 2007-ben jelentették be, hogy a vár falán található freskók közül a Mértéktelenség nevű egész alakos képet minden bizonnyal Botticelli festette.

A képek forrása : Esztergomi Vármúzeum Wikipédia szócikk

Térkép

Cím: 2500 Esztergom, Szent István tér 1.

További információk

További információkért az aktuális árakról, feltételekről és nyitva tartásról a múzeum honlapján lehet tájékozódni: www.varmegom.hu

http://www.varmegom.hu/wp/

További esztergomi programok

További esztergomi programokért kérjük látogassa meg a esztergomi programajánló oldalunkat!