Esztergomi Bazilika és Főszékesegyházi Kincstár


Az Esztergomi Bazilika az esztergomi Szent István téren található. Az építmény klasszicista stílusban épült 1822-től egészen 1869-ig. Ha a puszta méreteit nézzük, akkor Magyarország legnagyobb egyházi épülete, legnagyobb kupolája mintegy 100 méter magas. Európában is a legnagyobb bazilikák között tartják számon. Világviszonylatban a 18. helyet foglalta el. A plébánián közel 800 fő éli mindennapjait.

Története

Rudnay Sándor álmodta meg a bazilikát, nem titkolt célja vele az ország egyházi központjának megépítése volt. Az épületegyüttes az egész Várhegyet betakarja és a makettje megtekinthető a kincstárban. Az építészek folytonos pénzhiánnyal küszködtek így nem készült el minden eredetileg tervezett épület. Sokan akarták megakadályozni, hogy Esztergomban épüljön fel a Habsburg Birodalom legnagyobb temploma, hiszen ez még a bécsinél is nagyobb lett volna. A bazilikát 1856-ban szentelték fel, még mielőtt az építkezés befejeződött volna. A második világháború alatt majd 100 gránát ejtett kisebb nagyobb sebeket a bazilikán. A kupola héjazata például teljesen elpusztult. Mai díszkivilágítása 2005-ben készült el. Azóta a bazilika több része is felújításra került ezáltal nyújt felejthetetlen kikapcsolódást és kulturális feltöltődést az ide látogatóknak.

Néhány szó a Főszékesegyházi Kincstárról :

Az kincstár a bazilika emeletén működik és az ország leggazdagabb egyházi kincstára. A műkincsek egészen a 11. századtól kezdve halmozódnak így biztosan mindenki talál majd itt érdekességeket. Ezek a tárgyak eredetileg istentiszteleti célokra lettek beszerezve. Ezeket a tárgyakat 1886 óta lehet megtekinteni, Simor Jánosnak köszönhetően. Az idelátogatók megtekinthetik Zsigmond és Mátyás király szarvserlegeit,Mátyás kálváriáját és a Suki-kelyhet is.

A képek forrása: Az Esztergomi Bazilika Wikipédia szócikk

Térkép

Cím: 2500 Esztergom, Szent István tér 1.

További információk

További információkért az aktuális árakról, feltételekről és szabályokról a múzeum honlapján: www.bazilika-esztergom.hu

http://www.bazilika-esztergom.hu/hu/

További esztergomi programok

További esztergomi programokért kérjük látogassa meg a esztergomi programajánló oldalunkat!