Balassa Bálint Múzeum és Babits Mihály Emlékház


Babits-villaBabits Múzeum, EsztergomBabits Múzeum, EsztergomBabits Múzeum, EsztergomBabits Múzeum, EsztergomAz autogramfal egy részlete

A Babits Mihály Emlékház Esztergomban található, a város Előhegynek nevezett részén. Itt található az 1900-as évek nagy magyar költőinek, íróknak és barátoknak az aláírása is. A Magyar Nemzeti Múzeum egyik intézményének számít a 2013-as évtől fogva.

Története

Babits Mihályról tudjuk, hogy ő készítette el Dante „Isteni színjáték” című művének fordítását és ezért kapott egy igen nagy összegű díjat. Ezt megforgatva egy kisebb vagyonra tett szert. Ebből Esztergomban vásárolt egy több mint 270 négyszögöles ingatlant, rajta ezzel az úgynevezett „présházzal”. 1924-ben vásárolta meg végül Babits és ezután folyamatosan épített hozzá. Az épületben található szintkülönbségek ennek a nyomai. Babitsnak számos műve született ezen helyen és a Nyugat szerkesztésének egy része is itt történt.

Leírása

A házon belül található meg Babits halotti maszkja és az írógépe is. A szobák falain lógnak Einzinger Ferenc szemet gyönyörködtető freskói. Babitsnak nagyon híresek voltak esztergomi versei melyeket a költő ezen házban írt. Ezek többek közt: a Szent király városa, Holt próféta, a Verses nap és az Elgurult napok is. Az emlékház remek kikapcsolódást nyújt a magyar művészet és irodalom kedvelőinek és betekintést enged Babits Mihály költőnk mindennapjaiba.

A képek forrása: Babits Mihály Emlékház Wikipédia szócikk.

Térkép

Cím: 2500 Esztergom, Babits Mihály utca 11.

További információk

Kérjük tájékozódjon az aktuális feltételekről,árakról és egyéb információkról a múzeum honlapján: balassamuzeum.hu.

http://balassamuzeum.hu/

További esztergomi programok

További esztergomi programokért kérjük látogassa meg az esztergomi programajánló oldalunkat!