Szépasszony-völgy


A Szépasszony-völgy Egerben található és tulajdonképpen egy hatalmas, összefüggő borpincékből álló terület. A mai napig a Szépasszony-völgy majd 200 pincét számlál és az elmúlt évszázadokban összeforrt egri borok hírnevével.

A völgy nevéhez rengeteg legenda fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. „A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy”. (Wikipédia szócikk) Azonban a levéltári adatok alapján nem állapítható meg teljesen egyértelműen a név eredete. A pinceépítést fokozta Barkóczy püspök, ami hatására fejlődésnek indult a bortermelés. Ezek után nagy szükség alakult ki az itt található tárolóhelyekre.

Az esztétikus utcabútorok, a gyönyörű zöld vidékek, a lepihenésre alkalmas helyek, ahol akár szalonnát is süthet az ember, folyamatosan újabb szabadtéri programok, mind-mind hozzájárulnak a terület egyre nagyobb ütemben történő fejlődéséhez. És az elmondások szerint a vendégek ezzel egyre inkább elégedettek.

A képek forrása: Szépasszony-völgy Wikipédia szócikk

Térkép

Cím: 3300 Eger Szépasszonyvölgy

További információk

További információkért az aktuális árakról, feltételekről és szabályokról a völgy honlapján: www.szepasszonyvolgy.info

http://www.szepasszonyvolgy.info/

További egri programok

További egri programokért kérjük látogassa meg az egri programajánló oldalunkat!