Szent Miklós Görögkeleti Szerb Templom


Rác templom EgerA Rác templom ikonosztázaSzószék a templombanAz ikonosztáz részleteBelső kép

Az egri Szent Miklós-templom, görögkeleti Szerb templom, vagy ahogyan a helyiek nevezik, Rác templom a Vitkovics Mihály utca 30. szám alatt található.

Az Oszmán Birodalom idején a szlávok a 17. században kezdték meg letelepedésüket egyre többen Egerben. Eleinte az itt álló, Ágoston-rendi templomba kezdték meg a letelepülést. A törökök kivonulása után a helyi szerbek száma ismét megugrott, amikor 1690-ben a vallási vezető rengeteg szerb családot telepített Magyarországra. A helyiek főleg borkereskedelemmel foglalkoztak, és sokáig azon voltak, hogy az egyre romosabb templom helyére egy újat építsenek.

A templomot a XVII. század végén újították fel egy professzor tervei alapján. Idővel a helyi lakosok Szerbiából és Görögországból bele-bele olvadtak a magyar népességbe, illetve egy részük elvándorolt vagy kihalt. A templom jelenleg a Görög Keleti Egyház kezei alá tartozik.

A templomot szemet gyönyörködtető ikonok és más korabeli művészeti elemek díszítik. A vallásra jellemző csodaszép pompa és dicsfény, aranydíszítés található a belső részen mindenhol. Remek kulturális feltöltődést nyújt a város többi részével egyetemben. Ajánljuk mindenki figyelmébe, akik Egerbe látogatnak és nem idegen tőlük a vallási művészet. Ennek egy remek ékkövével találkozhat, aki ide betér.

A képek forrása: Szent Miklós templom Wikipédia szócikk .

Térkép

Cím: 3300 Eger, Vitkovics u. 30.

További információk

Kérjük tájékozódjon az aktuális árakról, feltételekről a templom honlapján: visiteger.com.

https://visiteger.com/latnivalok/templomok/rac-templom

További egri programok

További egri programokért kérjük, látogassa meg az egri programajánló oldalunkat!