Egri Vár és Dobó István Vármúzeum


Az egri vár nagy történelmi múltra tekint vissza. A vár 1552-es ostroma talán a leghíresebb, mikor is a várvédők Dobó István vezetésével visszaverték a törökök hatalmas támadó seregét.

Eger városát az Eger patak szeli ketté. Gyönyörű zöld övezet veszi körül, mely a Bükk-vidék középső felén, illetve annak déli területén található. Magyarország egyik első püspöksége itt került megalapításra Szent István királyunk által. Egri főegyházmegyének hívták és egészen a Kárpátok lábáig tartott. A 2000-es évek végén töretlenül folytatott ásatások derítettek fényt egy román stílusú rotunda maradványaira. A kör alakú építmény közepén található egy sírhely, melybe minden bizonnyal a püspökök elődei közül temettek embereket. A többi sírokból előkerült maradványok arra engednek következtetni, hogy nyugati hittérítők telepedtek le ezen a környéken.

Az Árpád-kor idején a püspök életében fontos szerepet játszott a felsőtárkányi erődítmény, ez azonban a tatárok keze által lelte végét. A székesegyházat Szent János apostolnak szentelték fel és minden bizonnyal Szent László királyunk uralkodó kezei alatt, az 1000-es évek valamelyikében emelték. A vár festői szépsége méltán idézi Magyarország dicső múltját. Aki még nem látogatott el ide feltétlen pótolja ezt be, hiszen Magyarország egyik legszebb és az egyik leghíresebb váráról van szó. Osztálykirándulások kihagyhatatlan célpontja.

A képek forrása: Egri vár Wikipédia szócikk.

Térkép

Cím: 3300 Eger, Vár 1.

További információk

További információkért az aktuális árakról, feltételekről és szabályokról a vár honlapján tájékozódhat: www.egrivar.hu.

http://www.egrivar.hu/fooldal

További egri programok

További egri programokért kérjük látogassa meg az egri programajánló oldalunkat!