Egri minaret


Az egri minaret

Az egri minaret még az Oszmán Birodalomból maradt ránk, ahol szintén fontos szerepet töltött be a helyiek hitében. Magyarországon található három ép minaret közül ez van a legjobb állapotban és legmagasabbnak is ez mondható.

Története

Az úgynevezett „Kethüda minárét” a Török Birodalom fontos építménye volt. Remekül megmunkált és minőségi alapanyagokból épült fel és remek mérnökök dolgoztak rajta. A török hódoltsága alatt több minaret is épült a városban, de az összes többi ma már csak emlék.

A törökök kivonulását követően a dzsámit felszentelték, méghozzá Szent Józsefnek, és katolikus templom lett belőle, egy ideig kórházként funkcionált, de később lebontásra került. Az Egerben sétálóknak mindenképpen javasoljuk, hogy ejtsék útba a minaretet. Segítségével visszakalandozhatunk a 400-500 évvel ezelőtti Magyarországra. Az utcán sétálva már ha ránéz az ember, akkor is elénk tárulhat, mi lehetett itt annak idején. Leírhatatlan érzés, mikor az ember népe múltjában barangol és egy ilyen jelentős esemény romjait kutathatja fel, mint a török hódoltság. Mindenki számára nagyszerű kikapcsolódási lehetőség lehet Eger többi részével egyetemben.

A képek forrása: Egri minaret Wikipédia szócikk.

Térkép

Cím: 3300 Eger, Knézich Károly utca.

További információk

További információkért az aktuális árakról, feltételekről és szabályokról a minaret honlapján tájékozódhat: www.minareteger.hu

http://www.minareteger.hu/

További egri programok

További egri programokért kérjük látogassa meg az egri programajánló oldalunkat!