Egri Bazilika


Az Egri Főszékesegyházat vagy más néven Egri Bazilikát 1831–ben kezdték el építeni és 1836-ra fejezték be, Hild József terveit követve. Római katolikus székesegyház, mely klasszicista jegyeket visel. Ha magyarországi viszonylatban nézzük, akkor a 2. legnagyobb templom, melyet csak az Esztergomi Bazilika előz meg a sorban. Tornyai 55 méter magasak, és ezzel a város legmagasabb épületeinek egyikéről van szó. Ha Heves megyét tekintjük, akkor pedig a megtisztelő 3. helyen áll. A templom tornyai majd 60 méter magasak. A templom kupolája ezzel szemben alacsonyabb, 37 méter magas.

Ezen a helyen a középkorban is templom magasodott, amely a hódoltság idején is vallási szerepet töltött be. Ez az 1800-as évek elején lebontásra került. A helyi püspök célja az volt, hogy megfelelő székesegyházat emeljen Eger városa számára. A munkára meghívott Marco Casagrande volt felelős az építkezésért, aki elsősorban a szobrokat készítette a bazilika lépcsője mellé. Az ezt követő 120 évben folyamatosan eszközöltek kisebb átalakításokat, oltárokat alakítottak ki és freskókat festettek. A bazilika mai mivoltát 1950-re nyerte el.

A képek forrása: Egri főszékesegyház Wikipédia szócikk.

Térkép

Cím: 3300 Eger, Telekessy út 6.

További információk

További információkért az aktuális árakról, feltételekről és szabályokról a bazilika honlapján olvashat: www.eger-bazilika.plebania.hu.

http://www.eger-bazilika.plebania.hu/index.html

További egri programok

További egri programokért kérjük látogassa meg az egri programajánló oldalunkat!