Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatszolgáltatás


Milyen fontos teendője van a csoportoknak még a megérkezés előtt? 2020. január 1-től kötelező minden szállásnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé adatokat szolgáltatni minden vendégről, kivétel nélkül. Ez azt jelenti, hogy a csoport minden tagjától az adott szállás köteles elkérni az alábbi adatokat, jogszabályi megfelelőség miatt:

Teljes név
Lakcím (irányítószám, város, utca, házszám, ország)
Születési hely
Születési idő
Nemzetiség

Nem elég csak a csoportvezető adatai, hanem minden vendég adata szükséges. Szállásonként változhat az, hogy a fentieken kívül az adott szállás még milyen adatot kér be.

Erről azért fontos tudni, mert a legjobb ezeket az adatokat még a bejelentkezés előtt átküldeni a szállás részére, megelőzve ezzel a bejelentkezéskor az időveszteséget. Ugyanis ha ezeket az adatokat nem küldik el előre a szállásnak, akkor a kirándulásra szánt értékes időből vesz el a helyszíni regisztráció.

A csoportvezetők figyeljenek rá, hogy a kért adatokat még a szállásra érkezés előtt elküldjék a szállásnak. A szállás kiküldhet egy linket, amely egy online űrlaphoz vezet, és ott is megadhatók a kért adatokat. Vagy pedig az is lehetséges, hogy egy táblázatban, fájlként kéri be a szállás az adatokat. Sajnos jogszabályi megfelelőség miatt ez minden szállásnál kötelező, és nincs mód az adatszolgáltatás megtagadására.